Wil jij weten wat de waarde is van je eigen Pokémonkaarten? Die verzameling die je al die jaren hebt opgebouwd, zou weleens meer kunnen opleveren dan je denkt. Sommige kaarten kunnen zelfs aardig wat geld waard zijn. Maar voordat je je kaarten te koop aanbiedt, is het handig om eerst te begrijpen hoe je de waarde van je Pokémonkaarten kunt bepalen en welke dingen van invloed kunnen zijn op de prijs.
Wil je zelf ontdekken wat jouw Pokémonkaarten waard zijn? Hieronder leg ik je alles uit wat je moet weten om dat te kunnen doen.
Wat bepaalt de waarde van een Pokémonkaart?
Er zijn ontzettend veel verschillende Pokémonkaarten, en hun waarde kan variëren van slechts een paar cent tot duizenden euro’s. Verscheidene factoren spelen een rol bij het bepalen van de waarde van een Pokémonkaart. Hier zijn ze op een rijtje:

Conditie van de kaart
Het zal je niet verbazen: de staat waarin je Pokémonkaart verkeert, heeft een aanzienlijke invloed op de waarde ervan. Zelfs als je een zeldzame kaart hebt die normaal veel geld waard zou zijn, kan de waarde aanzienlijk dalen als de kaart niet meer in topconditie is. Als we praten over de conditie van een Pokémonkaart, wordt ook gekeken naar de achterkant ervan. Bij de conditie van een kaart kijken we naar wittestipjes, kreukels in de kaart en andere imperfecties. Om te zorgen dat jouw kaarten in goede conditie blijven, kun je dit artikel lezen over het bewaren van jouw Pokémonkaarten.
De PSA-score is een internationale standaard die wordt gebruikt om de conditie van een kaart aan te geven. Deze score varieert van minimaal 0 tot maximaal 10. De PSA-score daalt bij scheurtjes en andere beschadigingen, maar kan ook afnemen door zaken waar je geen invloed op hebt, zoals een scheve afbeelding op de kaart. Een hogere PSA-score betekent dat de Pokémonkaart in betere conditie is en dus meer waard is.
Hoe oud is de kaart?
De generatie waaruit je Pokémonkaart afkomstig is, kan een grote rol spelen bij het bepalen van de waarde. Pokémonkaarten uit de eerste generatie, uitgebracht in 1999 en 2000, zijn over het algemeen het meest waardevol. Sommige eerste generatie Pokémonkaarten kunnen zelfs duizenden euro’s waard zijn. Wist je dat een first editie shadowless Charizard wel €10.000+ kan opleveren?
Hoe ouder een kaart is, hoe langer deze uit de omloop zijn. Kaarten worden meestal een aantal jaar lang gedrukt. Na die paar jaren worden de kaarten niet opnieuw gemaakt en zullen er niet meer van dezelfde bij komen. Hierdoor kan er enige schaarste ontstaan. Andere oude generaties die waardevol kunnen zijn, zijn onder andere de Base Set, Base Set 2, Fossil, Jungle en Team Rocket. Kaarten uit deze generaties kunnen ook een aanzienlijke waarde hebben: Neo, Destiny, Neo Revelation, Neo Discovery, Neo Genesis en Southern Islands. Dit betekent niet dat alleen oude kaarten waarde kunnen hebben. Ook genoeg moderne Pokémonkaarten kunnen veel waard zijn.
Glimmende Pokémonkaarten
Glimmende Pokémonkaarten herken je aan de glanzende afbeelding van de Pokémon. In het Engels worden ze “Holo” kaarten genoemd. Glimmende Pokémonkaarten komen minder vaak voor, waardoor ze doorgaans meer waard zijn. Ze kunnen in principe voorkomen in alle varianten, zoals common, uncommon en rare. Een rare Holo is natuurlijk meer waard dan een common Holo.
First edition
Pokémonkaarten met de aanduiding “First Edition” zijn over het algemeen veel geld waard. Deze kaarten hebben een zwart label met de tekst ‘First Edition’. Dit betekent dat de kaart behoort tot de allereerste druk van de kaartenserie waartoe hij behoort. First Edition Pokémonkaarten zijn extreem zeldzaam en kunnen daarom vaak voor aanzienlijke bedragen worden verkocht. Helaas is niet elke first edition kaart veel geld waard, zo zijn first edition commons die niet in goede conditie zijn haast niks waard.
De taal
Wist je dat Pokémonkaarten in verschillende talen worden uitgebracht, van Engels tot Nederlands? De taal op de kaart kan ook de waarde beïnvloeden. Engelstalige Pokémonkaarten zijn over het algemeen het meest waardevol, gevolgd door kaarten met Japanse tekst. Spaanse, Duitse en Italiaanse kaarten volgen daarna. Nederlandstalige kaarten zijn meestal minder waard, omdat er doorgaans een kleiner marktsegment voor is dan voor Engelse kaarten. Inmiddels worden Nederlandse kaarten niet meer gedrukt.
Voor meer tips over het rechtmaken van gebogen kaarten, kun je mijn eerdere blogartikelen raadplegen: Je gebogen kaarten weer plat maken.
Nu je deze waardevolle informatie hebt, ben je goed op weg om de waarde van jouw Pokémonkaarten te bepalen. Vergeet niet om geduldig te zijn en de markt goed te volgen voordat je besluit om je kaarten te verkopen. Wie weet welke schatten je hebt verstopt tussen je collectie! Veel succes!